понеділок, 28 січня 2019 р.

😉День студента😊



День студента в Україні святкується двічі – 17 листопада та 25 січня. Міжнародний День студента відзначається 17 листопада, а от 25 січня відзначається Тетянин день, який також асоціюється із днем студентства.


День студента 2019: історія 
Так, День студента і Тетянин день на перший погляд не мають нічого спільного. Однак якби не одна подія, що сталася 25 січня 1755 року. В цей день протектор науки і культури камер-юнкер Іван Шувалов представив на підпис імператриці Єлизаветі Петрівні указ про заснування першого Московського університету в Російській імперії.  Імператриця ідею науковця Михайла Ломоносова і графа Івана Шувалова про створення навчального закладу підтримала і в цей же день 12 січня (25 січня за новим стилем) 1775 року підписала указ. Крім того, дата — 25 січня — була обрана неспроста. 25 січня у матері графа Шувалова, Тетяни Петрівни, були іменини. Вважається, що з цього моменту День студента і Тетянин день стали нероздільними святами. Однак і тут таїться уточнення, приховане в інших історичних подіях. Так, Миколи I видав указ, в якому говорилося, що 25 січня слід відзначати не створення першого Московського університету, а сам факт підписання акту про його заснування. Саме волею государя з'явилося студентське свято. З цього розпорядження День студента і Тетянин день, що святкуються 25 січня, стали неподільними святковими датами. Молодь відзначає День студента і Тетянин день гучним і веселим гулянням. Правда в Україні 25 січня як День студента стає все менш популярним. Українські студенти відзначають свій день 17 листопада.

💛Тетянин день💚

25 січня церква відзначає День святої мучениці Тетяни. Святкують цей день і в народному календарі. А ще в народі 25 січня вважають Днем студента. Про історію та традиції цього свята, а також афішу цікавих подій у Києві і Львові – читайте далі.

Тетянин День: історія свята

25 січня у стародавньому Римі народилась дівчина Тетяна, яка вплинула на історію церкви. Тетяна виросла у сім’ї християн. Однак, у той період у Римі було багато язичницьких храмів, в яких практикували жертвоприношення. Християни відмовлялись брати участь у цих церемоніях.
Тож їх силою залучали до язичницьких святкувань. Одного разу схопили і святу Тетяну. Її змусили принести жертву Аполлону. Але під час її молитви статуя ідола впала і розбилася. Після цього дівчину відправили під суд. Її жорстоко катували, кидали до в’язниці, намагалися втопити та, врешті, стратили.
За те, що Тетяна навіть перед обличчям смерті не зреклася Христа, церква визнала її святою та відзначає її свято щороку 25 січня.




Немає коментарів:

Дописати коментар

9 травня 2019 рік День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлений відповідно Закону «Про увічнення перемоги над нациз...